Ergonomicznie zaprojektowana i urządzona kuchnia

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ergonomiczna kuchniaKażda Pani domu z pewnością spędza w kuchni bardzo dużo czasu każdego dnia. Co więcej, mówi się, że kuchnia jest poniekąd sercem każdego domu. Tam właśnie przygotowywane są posiłki dla całej rodziny. W związku z tym każda kuchnia powinna być przede wszystkim funkcjonalna, a co za tym idzie, wówczas możliwe będzie szybkie i sprawne przygotowywanie posiłków. Należy zatem zaprojektować swoją kuchnię zgodnie z zasadami kuchennej ergonomii. Jak to zrobić?

O CO CHODZI Z TĄ ERGONOMIĄ?

Według badań, właściwa ergonomia w kuchni może skrócić czas przyrządzania posiłków nawet o 60%, a czas poświęcony na samo gotowanie o 28%. Według wspomnianych zasad, prace kuchenne należy ułożyć w trójkąt roboczy. Wierzchołkiem tego trójkąta będą: kuchenka, lodówka i zlewozmywak.

 

ZASADY URZĄDZANIA FUNKCJONALNEJ KUCHNI

W każdej kuchni wyodrębnić można 5 stref. Wśród nich jest: strefa zapasów (lodówka i produkty), strefa przechowywania (naczynia, szklanki, sztućce), strefa zmywania (zlew, zmywarka, kosze na śmieci), strefa przygotowywania (blat, deski, miski, przyprawy itp.) oraz strefa gotowana (kuchnia piekarnik, garnki, mikrofalówka). Wymienione strefy powinny być ułożone tak jak zostały wymienione, a ponadto zgodnie z ruchem wskazówek zegara, w przypadku osób leworęcznych odwrotnie.
Prace w kuchni rozpoczynamy od przygotowania produktów, zatem blisko drzwi wejściowych znaleźć się powinna lodówka lub też szafka z żywnością, następnie blat, na którym przygotowywane będą posiłki, dalej zlewozmywak, po drugiej jego stronie powinien pojawić się blat, najlepiej, jeśli nie będzie on krótszy niż 80 centymetrów, ponieważ odpowiednia ilość miejsca podczas przygotowania posiłków jest bardzo potrzebna. Następnie w ergonomicznej kuchni stać powinna kuchenka oraz płyta gazowa/ceramiczna, nad którą należy zamontować okap lub też pochłaniacz. Ergonomiczna kuchnia powinna być zakończona blatem bądź też stoliczkiem, na którym można będzie stawiać np. brudne naczynia.

 

NAJLEPSZY DLA PRACY KSZTAŁT ZABUDOWY KUCHNI
Kolejna już kwestia, która niewątpliwie istotna jest w przypadku kuchni ergonomicznej, to kształt. Jednakże należy pamiętać, że każda kuchnia ergonomiczna będzie inaczej wyglądać, a wpływ na to ma oczywiście wielkość pomieszczenia, jego kształt, a także rodzaj zabudowy. Najlepszym jednak rozwiązaniem jest ustawienie szafek w kształcie litery U, litery G (meble z wyspą kuchenną) lub też litery L.

 

CZYM JEST WYGODA W KUCHNI?
Wygodna kuchnia to taka, w której łatwo i szybko będzie można przygotowywać posiłki, nie tracąc przy tym czasu na poszukiwanie niezbędnych nam przedmiotów lub składników. Ponadto w wygodnej kuchni wszystko powinno być „pod ręką”. Istotną rolę w ergonomicznej kuchni odgrywa również odpowiednie oświetlenie.

Udostępnij na:
0
0