Nakrywanie stołu na przyjęcie

[Głosów:0    Średnia:0/5]

dekoracja-stolu-na-przyjeciePierwszym, na co zwracamy uwagę będąc zaproszonym na domowe przyjęcie, to właściwe nakrycie stołu. Jest to niezwykle istotny element, świadczący o dobrym guście pani domu i jej znajomości etykiety stołowej. Chodzi tutaj przede wszystkim o wybór odpowiednich sztućców, poprawne ich ułożenie, wykorzystanie jednolitej zastawy stołowej, kieliszków itd. Ponadto należy dopasować inne dodatki jak elegancki obrus, serwetki, chusteczki, kwiaty, owoce i inne elementy, które podkreślą wyjątkowość sytuacji, jednocześnie nie stwarzając wrażenia przesady w kwestii wyboru dekoracji. Przyjęcie może mieć różny charakter: uroczystego obiadu lub wystawnej kolacji, jednakże niezależnie od tego, zawsze nakrycie stołu musi mieć nienaganną postać, gdyż spożywanie posiłków powinno odbywać się w przyjemnej atmosferze.

Możemy być pewni, że duży wpływ na to czy przyjęcie będzie udane, ma w pierwszej kolejności sposób podania potraw. Oczywiście ich smak oraz jakość mają znaczenie, ale zdecydowanie pierwsze wrażenie jakie robi elegancko nakryty stół jest w tym wypadku bardzo cenne. Receptą na udane przyjęcie i piękny stół jest przede wszystkim zaplanowanie tego jak będzie on wyglądał. Niedobrym pomysłem jest przygotowywanie wszystkiego w ostatniej chwili. Pośpiech nie jest dobrym doradcą, może sprawić, że stół stanie się nieuporządkowany a goście z pewnością to zauważą. Zwykle ważne przyjęcie planuje się kilka dni wcześniej, więc jest czas na to, aby przemyśleć, co i jak będzie wyglądało. Należy zrobić przegląd zastawy stołowej, żeby upewnić się, że niczego nie brakuje dla określonej liczby zaproszonych gości. Ogólna zasada zespalająca nakrycie z potrawami i rodzajem naczyń, w jakich będą podawane, polega na dopasowaniu wszystkiego pod względem kolorystyki, smaku i stylu.

Szczególnie ważne jest podanie odpowiedniej ilości sztućców. Rozróżnia się widelce i noże do przystawek, obiadowe, deserowe oraz osobne do ryb i mięsa. Trzeba również wiedzieć jak ułożyć sztućce na stole, aby nie popełnić gafy. Podobnie rzecz się ma z kieliszkami i szklankami, gdyż ich kształt będzie zależał od tego, jakie napoje i alkohol będą podawane. Inaczej prezentują się kieliszki do nalewek i odmiennie do szampana czy wina. Koniecznie trzeba zrezygnować z utartych przyzwyczajeń jak podawanie kawy w szklance, obecnie szkło jest bardziej odpowiednie do zimnych napojów jak soki, kompot czy woda. Herbatę i kawę serwujemy w filiżankach. Jest to najlepszy dowód na to jak smak serwowanych napojów zależy od tego w czym są podawane.

Wspomniane już dekoracje w postaci serwetek i kwiatów umieszczamy na stole w ostatniej kolejności, kiedy wszystkie nakrycia zostały już przygotowane. Stają się one dopełnieniem eleganckiego stołu. Najlepiej na ważne przyjęcie wybrać serwetki z dobrego materiału, dopasowanego kolorystycznie do barwy obrusu.

Udostępnij na:
0
0