Wady i zalety naczyń ceramicznych

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ceramika-z-boleslawcaObecnie naczynia ceramiczne są znów bardzo popularne. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest nie tylko ich wytrzymałość, ale przede wszystkim oryginalny wygląd. Mamy dzisiaj na rynku tak duży wybór rozmaitych forma naczyń kuchennych, że będą one odpowiednie do każdego wnętrza. Dodatkowo ich rozmaite rodzaje są dedykowane do różnych zadań w kuchni. Mamy naczynia ceramiczne do zapiekania, stołowe jak elementy zastawy: talerze, półmiski, filiżanki, sosjerki itd, oraz typowo dekoracyjne. Wiele z nich jest bogato zdobionych. Na naszym rodzimym gruncie mamy fabrykę gdzie powstają ręcznie uformowane i zdobione wyroby ceramiczne i porcelanowe. Tym miejscem są Zakłady Ceramiczne w Bolesławcu.

Ceramika tam powstająca ma rozmaite przeznaczenie. Jej szczególną zaletą jest ręczna obróbka. Wymaga ona dużej precyzji, skupienia i umiejętności manualnych jak i plastycznych. Można odważnie stwierdzić, że wzory wykonywane w bolesławieckiej fabryce znane są nie tylko w Bolesławcu czy nawet całej Polsce, ale szerokiemu gronu nabywców z zagranicy. Dzięki temu firma prężnie funkcjonuje, zatrudnia nowych pracowników, o czym można się przekonać przeglądając bolesławieckie oferty pracy.

Sposób wykonania współczesnych naczyń ceramicznych nawiązuje do tradycyjnego garncarstwa, z tą różnicą, że dzisiaj poszczególne etapy ich powstawania opierają się na nowoczesnych technologiach wytwórstwa. Przez to naczynia te są trwalsze, solidniejsze, wiele z nich jest żaroodpornych, dlatego nadają się do zapiekania i gotowania potraw długo utrzymując ich ciepło. W zasadzie nie różnią się od innych naczyń, tych ze stali czy emaliowych; tak samo można myć je w zmywarce, przetrzymywać w lodówce a nawet zamrażarce. Są dodatkowo odporne na zarysowania.

Ceramiczne elementy zastawy stołowej to przede wszystkim kunszt wykonania. Proponowane zestawy są w tak bogatej kolorystyce i wzornictwie, że dobrać można komplety na każdy gust, kieszeń i pasujące do rozmaitych wnętrz. Wielbiciele ceramiki jak i porcelany wiedzą, za co cenią wyjątkowość tych materiałów. To w głównej mierze klasyczna elegancja, której elementy mogą mieć bardzo różny i zarazem ciekawy kształt. Do wad naczyń stołowych zaliczyć można fakt, że łatwo ulegają uszkodzeniom poprzez obtłuczenie podczas mycia, ale i na to jest sposób. Co do garnków ceramicznych służących do gotowania, nadają się do kuchni gazowych jak i elektrycznych, natomiast nie można ich używać w temperaturze przekraczającej 120ºC.

Udostępnij na:
0
0