Jak złożyć serwetkę w różę, motyla, serce?

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Origami z serwetek jednorazowychNa specjalne okazje bez wątpienia warto wykonać efektowne i stylowe ozdoby z papieru lub jednorazowych serwetek. Dekoracje takie świetnie pasować będą na różnego rodzaju wydarzenia, na przykład przyjęcia weselne, urodzinowe lub wystawne bankiety.

Zwykłe serwetki papierowe składać można niemalże w dowolne formy i kształty, odpowiadające charakterowi imprezy. Z materiałowych serwetek można w łatwy i szybki sposób przygotować stylowe dekoracje na stół. Za pomocą tradycyjnej techniki orgiami stworzyć można pomysłowe i oryginalne figurki z jednorazowych serwetek, na przykład w formie kwiatów, serc czy kolorowych motyli.

RÓŻA Z SERWETKI PAPIEROWEJ

Efektowną różę można wykonać z dwóch czerwonych i jednej białej serwetki papierowej. Należy w tym celu zwinąć je razem w ciasny w dolnej części rulon. Górną część należy zwinąć luźniej, by z rogów serwetek utworzyć płatki kwiatu. Dodatkowo można je zawinąć pod spód na ołówku. Papierową różyczkę można następnie umieścić w kieliszku obok nakrycia, przygotowanego na przykład na romantyczną kolację. Elegancką, beżową lub kremową różyczką można także udekorować weselny stół dla gości.

ZŁOŻENIE SERWETKI NA KSZTAŁT MOTYLA

Z serwetek z łatwością można wykonać również efektowny kształt motyla. Do tego celu przydadzą się dwie, różnokolorowe serwetki o tej samej wielkości (na przykład różowa z czerwoną, zielona z żółtą lub fioletowa z niebieską). Pierwszą serwetkę należy złożyć w ciasną harmonijkę i rozłożyć wachlarzyk. Wachlarz można złożyć na pół, mocując w dolnej części praktyczny pierścień z plastiku lub metalową obrączkę. Drugą serwetkę należy złożyć po skosie i również spiąć w dolnej części. Do szerokiego kieliszka należy włożyć wachlarzyk (z przodu) oraz drugą część, stanowiącą dłuższe skrzydełka motyla.

SERCE Z SERWETKI KROK PO KROKU

Z czerwonej serwetki z łatwością można wykonać również efektowne serce, stanowiące efektowną dekorację na romantyczną kolację. Na początek należy złożyć materiał dwukrotnie na połowę, zaś dolne krawędzie należy odgiąć do góry. Boki serwetki należy teraz rozgiąć na boki i odwrócić serwetkę na drugą stronę. Górne rogi należy zagiąć pod spód, tworząc lekko zaokrąglone krawędzie. Następnie należy odwrócić serce na drugą stronę i ułożyć na talerzu lub obok nakrycia.

Udostępnij na:
0
0